Jelaskan Cara Membuat Kolam Tanah

Tip Membina Kolam Dan Sangkar Ikan


November 5, 2012


Tip Dan Petua


1,449 Views

Perkara asas berkenaan kolam haruslah diketahui oleh penternak internal merancang pembinaannya. Intern kampanye menternak iwak samada sistem bendungan maupun sangkar, suatu perkara nan harus diberi manah ialah pembinaan unit ternakan itu baik dan sempurna. Penyaringan tapak haruslah dilakukan dengan baik dan teliti.

Sumber Photo: aquaberanganenterprise.blogspot.com
Sendang Photo: aquaberanganenterprise.blogspot.com

Tip Pembinaan Kolam Tanah

 1. Kesesuaian lahan

  Jenis tanah yang punya daya takungan yang tinggi. Kerumahtanggaan bahasa mudah tanah tersebut dapat menakung air. Ini amat utama untuk memastikan kolam sentiasa berisi dengan air. Kebiasaannya kapling liat menjadi pilihan terdahulu kerana rahasia takungan air yang strata. Lahan liat jenis berpasir antara keberagaman tanah terbaik dan sesuai kerjakan kolam tanah unik ternakan lauk air sia-sia. Puas amnya tanah nan  memiliki kandungan liat kurang semenjak 27% atau batu halus makin dari 45% merupakan kurang sesuai untuk pembinaan kolam. Serupa itu juga dengan persil gambut (air masam).
 2. Punca @ Sumber air

  Sumber air yang murni dan layak penting privat pengurusan sebuah kolam ternakan.
 • Air sungai . Galibnya menjadi pilihan utama.
 • Air asal persil. Ia mesti dirawat apalagi dahulu kerana kandungannya yang tidak berapa ‘mesra’ dengan ternakan.
 • Netra Air. Kurang digalakkan kerana burung laut mengalami masalah kehabisan maupun kesukaran bakal mengeringkan tambak.

Komisi penting:

 1. Punca air mestilah tidak mengakibatkan air bah pada musim tengkujuh dan kekeringan lega musim kemarau.
 2. Dur air terbaik ialah yang n kepunyaan pH6.5-8.3, Ammonia < 1.0 ppm, Alkaliniti > 40 ppm dan pejal terampai (suspended solids) tidak melebihi 100 ppm.
 3. Kegunaan air berbeza mengikut spesis ternakan diusahakan. Ada spesis ternakan yang memerlukan air yang banyak bagi menampung keperluan oksigen dan kesamarataan air. Namun terdapat sistem sokongan seperti
  blower
  dan
  paddle wheelkerjakan mengatasi masalah ini.

 • Tip Rekabentuk Kolam

  1. Mesti n kepunyaan sirkulasi air timbrung dan air keluar. Ini penting bagi memastikan keseimbangan air tebat. Ini penting internal sistem pengurusan sebuah kolam ternakan kerana ketiadaan sungai buatan air keluar menjatah tambahan kos untuk mengering sebuah balong menjadikan ianya tidak ekonomi kepada penternak..
  2. Rekabentuk dasar sebuah kolam  yang
   rata
   dan mempunyai
   sudut kecenderungan
   bakal pengaliran air keluar terserah bermanfaat terutamanya semasa proses menuai hasil ternakan. (Bhg air keluar 15-30cm bertambah dalam dari bhg air ikut).
  3. Menyediakan ulas jalan tipar bagi saiz kolam nan luas bagi melancarkan kerja hidayah rahim dan penuaian hasil ternakan.
  4. Bendungan nan dibina mestilah mempunyai kedalaman air 1-2 meter. Air dangkar menyebabkan kepanasan air berlaku dan menjatah kesan kepada ikan yang diternak. Jikalau berlebih dalam pula akan merumitkan proses tuai hasil kelak.
 • Kemudahan asas

  Perkembangan tipar, elektrik dan bekalan air ialah kreatia nan perlu diambil sangkil kerumahtanggaan pembinaan kolam terutamanya mempermudahkan pengurusan ternakan.
Sumber Photo: Genuardis.net
Perigi Photo: Genuardis.net

Tip Pembinaan Sangkar

 1. Lokasi
  • Daerah nan dipilih hendaklah terlindung dari gelombang-gelombang elektronik besar dan persebaran yang kuat.
  • Area yang dipilih sekali lagi mestilah mempunyai kedalaman air yang mencukupi dan tiada risiko air surut puas tuarang.
  • Kadar oksigen di meres air mestilah tidak rendah dari 7 ppm dan kandungan ini kekal sehingga kedalaman 5 m di dasar permukaan air.
  • Rezeki sulfid dalam air mestilah tidak melebihi 0.005 ppm.
  • Air kawasan nan dipilih mestilah jernih, bersih dan bebas mulai sejak pencemaran.
  • Saiz yang terbaik cak bagi memudahkan pengurusan dan penjagaan yakni 3m x 3m dengan kedalaman 2 meter dari paras air.

Check Also

Jangkitan Penyakit Ikan Air Tawar

Tip Mengenal Punca Dan Perlambang Lauk Sakit

Persen Mengenal Punca Dan Isyarat Lauk Guncangan Assalamualaikum wr wbt, dan Salam khidmat, Rakan IKDC …

Source: https://www.ikankelah.com/tip-membina-kolam-dan-sangkar-ikan/

Posted by: soaltugas.net